Valokuvien kopioimisesta

Oletko joskus yrittänyt ottaa valokopiota valokuvasta, mutta kuvassa olevat henkilöt näyttävät hieman kalpeilta tai luontomaisema valjulta? Tämän joskus toteammekin asiakkaiden tuomien valokuvien kanssa joista kopioita otamme. Syy tulostamisen haasteellisuuteen ei ole kuitenkaan laitteidemme laadussa, vaan siinä mihinkä kopiokoneet on pääosin tarkoitettu.

Valokuvia joissa on laaja, hienovarainen sävyjen skaala (mm. henkilö- ja maisemakuvat) on joskus haasteellista tulostaa lasertekniikalla. Tehtaalla suuremman volyymin asiakirjatulostamiseen asetetut lasertulostimet tehostavat kontrastia ja niillä on vaikea toistaa hienovaraisia värimuutoksia ja vivahteita, kuten ihon sävyjen vaihtelua. Dokumenttitulostamisessa samaisesta syystä värit – etenkin teksteissä ja grafiikassa – toistuvat kirkkaasti ja näyttävästi. Omat haasteensa valokuvien tulostamisessa tuo myös tulostimien rullat ja telat joiden läpi paperiarkki kulkee. Rullat ja telat saattavat usein vaikuttaa painojälkeen jota valokuvissa tarkkaillaan läheltä ja tarkasti.

Täytyy toki myös muistaa, että paperisesta originaalista kopiota ottaessa kuva on aina ”häviöllinen” eli ns. kopion kopio. Erillisellä valokuvaskannerilla skannattuna ja mustesuihkutulostimella tulostettuna valokuvasta saa jo heti laadukkaamman, mutta sen vaivalloisuus ja mustesuihkutulosteen kustannukset tekevät siitä kalliimman.

Valokuvatulostamiseen suunnitellut mustesuihkutulostimet käyttävät jopa kahdeksaa eri värikasettia mahdollisimman täyteläisen laadun takaamiseksi, kun taasen laser-koneet käyttävät useimmiten vain neljää väriä. Etenkin ammattikäyttöön tarkoitetut kopiokoneet käyttävät suuria värijauhesäiliöitä, jotka ovat edullisempia ja ne eivät kuivu tai vanhene käyttämättömänä kuten mustekasetit.

Tästä kaikesta huolimatta, valokuvien tulostaminen on kuitenkin usein laadullisesti hyvin tyydyttävää käyttötarkoituksesta riippuen. Etenkin esitteissä tai mainoksissa valokuvien käyttö on helppoa, sillä niissä kuvat ovat useammin pienempiä ja esitettä katsotaan sellaisenaan eikä seinälle laitettavana taideteoksena.

ps. Koska asiakas on aina oikeassa, haluan listata vielä ketään osoittelematta julmia totuuksia siitä, miksi tulostamasi tai tulostuttamasi kuva ei saata vastata odotuksiasi:

  • Näyttösi on väärin kalibroitu tai ei kalibroitu ollenkaan.
  • Näyttöäsi tai käyttämiäsi ohjelmia ei ole tehty tulostettavan tai painettavan aineiston suunnitteluun tai valmistamiseen.
  • Näyttö käyttää eri väriavaruutta (RGB – Red, Green, Blue) kuin painettava aineisto (CMYK – Cyan, Magenta, Yellow, Black). Näyttösi heijastaa värejä läpi, paperi heijastaa värejä takaisin. Muunmuassa tästä johtuu värien erilaisuus näytöllä ja paperilla.
  • Et ole käsitellyt kuvaasi CMYK -väriavaruudessa.
  • Erilaiset tulostimet ja paperit käyttäytyvät eri tavoin.
Antti Lehtola

Antti Lehtola

Kommentoi

Kopio-Raksa Oy

Luotettavaa kopiopalvelua jo 40 vuoden ajan.

Muita artikkeleita ja videoita

Seuraa meitä facebookissa

Liity uutiskirjeemme tilaajaksi

Emme spämmää, joskus muistuttelemme tuotteista ja palveluistamme.